Felicitats gegant Jaume I!

Felicitats gegant Jaume I!

Joan-Ramon González Pérez

President de l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida

Una any més l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida ha celebrat la jornada dedicada al nostre estimat castell, és a dir al conjunt monumental del Turó de la Seu Vella. Des de 1986 es celebra per commemorar la consagració del temple el 31 d’octubre de 1278 pel bisbe Guillem de Montcada i a la vegada per animar al personal a pujar a gaudir del nostre preuat patrimoni. Aquest darrer diumenge del mes d’octubre també es va afegir un cel grisós, amenaçador de pluja però que es va contenir durant tot el matí, podent realitzar les nombroses activitats previstes. Evidentment que la manca de sol va desanimar a molts a fer ‘l’esforç’ d’atansar-se al monument. Una actitud molt lleidatana i a la vegada contradictòria: Ens estimem més que ningú el nostre referent identitari però a l’hora fa mandra d’atansar-s’hi i aprofundir en el coneixement d’allò que va esdevenir en el tortuós camí de la història.

Tanmateix els entusiastes col·laboradors que ajuden a fer més gran la festa són d’aquells que pujar al nostre gran tossal els hi agrada sempre que poden o que se’ls hi demana. Al “campaner” Josep Carvajal, al nostre bisbe que tant li agrada la vella catedral, a la fidel coral Estel, als balladors de country o de danses bolivianes, al papiroflexista Esteve Roure, al “fresquista” Ignasi Arqué, als “ferroviaris” de l’Ateneu Popular de Ponent, als atractius tallers de l’Associació  de Monitors i Educadors de Lleida (AMELL), als veterans cotxes (ja fa dotze anys que hi venen!), als urban sketchers i als pintors ràpids (ja fa 24 anys del Concurs!), als llegendaris guerrers medievals, als acurats quadres de Fèlix Montagut, als diversos paradistes del mercadet de productes amb Seu Vella (enguany una representació dels productors de l’Horta mostrant el seu flamant logo del campanar que és la pera!) i al Museu de l’Aigua que mostra l’interès del patrimoni més desconegut, com són els magnífics pous de gel que hi ha al vessant nord de l’elevació, a tots ells cal agrair la seva generosa implicació en fer exitosa la Festa Major de la Seu Vella.

Però aquest 2024 la presència de gegants a la Seu Vella ha comptat amb els ripollesos Guifré el Pilós i la seva esposa Guinedell,  els targarins Jaume I i Violant d’Hongria, i el lleidatà Jaume el Conqueridor del barri Jaume I, que han volgut felicitar els tres quarts de segle que complia el nostre esplèndid Jaume I acompanyat de la seva esposa Elionor. La música dels Carreter va fer que tots ballessin joiosos pel temple i pel claustre. La implicació de l’Associació d’Amics dels Gegants de Lleida i lo Marraco, juntament amb la Paeria, han fet possible la històrica trobada.

De totes maneres cal recordar que la setmana anterior s’ha parlat per Joan Baigol de l’estat de la candidatura al patrimoni Mundial, que després de 23 anys ja cansa el llarg camí, tot i que el nostre paer en cap es mostrà optimista. Ramon Solé explicà la descoberta de la “falsa” sepultura de l’ardiaca Berenguer de Barutell, assassinat el 2 de desembre de 1432. Felip Vilardell contà la fabricació del nostre gegant, germà de cartró amb el comte vingut de Ripoll i Joan Busqueta explicà la vida del rei Jaume, que quan tenia sis anyets fou reconegut com a rei en el palau reial que hi ha al punt més alt del tossal i que per això es feren les xerrades en aquella noble sala, cosa que posà més a prova l’animositat de la vintena d’assistents que cada vespre hi acudiren a sentir l’experta veu dels conferenciants.

El lliurament de guardons ja fou a la Canonja, amb la glossa d’Antoni Gelonch, el merescut reconeixement a la trajectòria professional picant pedra de Fèlix Martín, les distincions a Eva Martín la primera directora de la càtedra del Turó de la Seu Vella o a l’Institut Gili i Gaya per implicar en un engrescador projecte als seus alumnes en clau Seu Vella, als premiats i als cursetistes, tot excel·lentment conduit per Mercè March. I finalment el goig de veure ballar “Lo campanar de Lleida” a l’esbart Arrels. Una passejada per Pardinyes descobrint els grafits i els logos que hi ha pels seus carrers amb Seu Vella, amb les pintures  de Calvet de la parròquia de Sant Salvador o la magnífica col·lecció del Magatzem d’Art de Josep Comes fou el repte vençut per uns pocs sota la fina pluja del passat dissabte per esperar a sentir el meravellós concert que l’Orquestra Simfònica Juvenil de Catalunya ens va oferir aquella mateixa tarda sota les sempre impressionats i acollidores voltes de la nau central i de cimbori de la bella catedral romànica.

Sense el treball de la Junta Directiva de l’Associació i del personal del Consorci del Turó, amb els fotògrafs i filmadors que voluntàriament documenten els diversos actes, no s’hauria pogut tirar endavant tot aquest programa ni quedaria constància  acurada del seu desenvolupament. Però, sense estar programat, s’ha afegit a la festa del Dia de la Seu Vella 2024 l’exitós vídeo del grup oriental Misamo que porta arreu del món,  a ritme de K-Pop, la meravellosa arquitectura de la nostra  emblemàtica catedral.

Comparteix: